Skip to content Follow us

Welkom op het Brexit loket

Laatste update: 2 januari 2018

Wat gaat Brexit voor u betekenen?

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) gaat gevolgen hebben voor het Nederlandse bedrijfsleven. Wij helpen u graag voorbereiden.

Het VK is een belangrijke handelspartner van Nederland. Doet u zaken met het VK? Dan kunnen er ook voor u onverwachte gevolgen zijn.

Brexit: de stand van zaken

Op 29 maart 2017 heeft het VK officieel aan de EU laten weten dat het de EU wil verlaten. Daarmee is er een termijn van twee jaar ingegaan waarbinnen het VK en de EU onderhandelen over de voorwaarden waaronder het VK zich uit de EU terugtrekt en de toekomstige relatie.

Inmiddels hebben in Brussel diverse onderhandelingsrondes plaats gevonden. Tijdens de eerste rondes is gesproken over de rechten van EU-burgers in het VK en Britten in de EU, de financiële afwikkeling van de uittreding en de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek.

Op 8 december jl. presenteerden de Britse premier May en Commissievoorzitter Juncker een gezamenlijk rapport over de voortgang op deze terreinen. Op basis van dit rapport hebben de regeringsleiders tijdens de Europese Raad van 14-15 december a.s.besloten dat er voldoende voortgang is gemaakt om over te gaan tot een nieuwe fase van de onderhandelingen. In deze nieuwe fase zal onder andere worden ingegaan op de toekomstige relatie tussen de EU en het VK.

In deze fase zal er ook meer duidelijkheid komen over de gevolgen voor het bedrijfsleven. Het is echter verstandig om nu al te denken over de mogelijke impact van Brexit op uw onderneming!

Bereid u nu voor

Brexit wordt pas op 29 maart 2019 een feit, maar u doet er goed aan om u nu al te gaan voorbereiden. U merkt de gevolgen van Brexit als:

  • Producten of onderdelen in uw productieketen uit het VK komen. Denk bijvoorbeeld aan een kastenfabriek waarvan de schroeven uit Manchester komen. Of een schoonheidssalon die producten importeert uit London.
  • U diensten laat uitvoeren door een bedrijf in het VK, of u biedt zelf diensten aan in het VK. Bijvoorbeeld als financieel adviseur of datacentre.
  • U goederen importeert of exporteert naar het VK. Na Brexit zullen de douane procedures met het VK veranderen.
  • U overweegt een bedrijf of nevenvestiging te starten in het VK. Na Brexit heeft u mogelijk te maken met veranderingen ten opzichte van de huidige situatie.

En zo zijn er meer zaken waar u misschien niet zo gauw bij stilstaat. Heeft U vragen? het Brexit-loket helpt u graag verder.

Neem contact met ons op

Het Brexit-loket helpt u graag bij het beantwoorden van vragen en het inventariseren van mogelijke problemen rondom Brexit. Zo kunnen we ons gezamenlijk voorbereiden.

Het Brexit-loket voor ondernemers is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Ambassade in Londen. Vanaf begin 2018 zullen wij op een vernieuwde website antwoord geven op de meest gestelde vragen en houden we u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.

Voor algemene vragen, kunt u contact opnemen met de RVO:  +31 (0)88-0424242.

Voor specifieke vragen kunt u ook direct contact opnemen met één van de medewerkers op de Ambassade.

 

 

 

 

?>