Skip to content Follow us

Tuinbouw en sierteelt

Het Verenigd Koninkrijk importeert veel van zijn groente en fruit. De zelfvoorzieningsgraad voor fruit is met 12% de laagste van alle landbouwproducten en ook in groenten wordt maar voor 59% zelf voorzien. Ook de helft van de sierteeltproducten komt uit een ander land.

Het Verenigd Koninkrijk importeert jaarlijks 3,4 miljoen ton fruit en 2 miljoen ton groenten, onder anderen uit Nederland. De verwachting is dat dit in de komende jaren niet veel zal veranderen.

Veel Nederlands groente en fruit

Nederland is met een aandeel van 31%, na Spanje, de tweede exporteur van groenten naar het Verenigd Koninkrijk. Als het gaat om fruit staat Nederland op de vijfde plaats met een marktaandeel van 7%. Het voornaamste afzetkanaal is de supermarkt (80%), met daarnaast de food service industrie en de klassieke groothandel.

Nederland grootste leverancier sierteelt

Hoewel het Verenigd Koninkrijk bekend staat om zijn tuinen, komt de helft van alle sierteeltproducten uit een ander land. Nederland is verreweg de grootste toeleverancier met een marktaandeel van 77% ter waarde van 770 miljoen euro. De belangrijkste afzetkanalen zijn de supermarkten, tuincentra en bloemisten. Voor bomen en struiken zijn de grootste afnemers de landschaps- en tuinarchitecten en hoveniers.

Marktrapporten

Marktonderzoeker Promar heeft in opdracht van de ambassade de markt in het Verenigd Koninkrijk in kaart gebracht en de kansen voor Nederlandse bedrijven op een rij gezet. Bekijk het rapport ‘The UK Market for Agri-Food and Horticultural Products‘.

Meer weten over de handelsactiviteiten van het Nederlands Agrocomplex in het Verenigd Koninkrijk? Bekijk dan ook het volgende rapport.

 

De landbouwafdeling van de ambassade kan u helpen als u vragen heeft over de tuinbouwmarkt in het Verenigd Koninkrijk. Emailen kan naar info@hollanduktrade.nl of direct naar een van onze landbouwmedewerkers.

 

Image: www.ukagriculture.com