Skip to content Follow us

Agri & Food

Image: Groente en Fruit Bureau
Pagina aangepast op 13 juli 2017

 

Nederland is de grootste leverancier van agri & food als het gaat om importen naar het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 30 procent van alle geïmporteerde groenten is afkomstig uit Nederland.

De Britse markt voor levensmiddelen is dan ook aantrekkelijk voor Nederlandse producenten, ondanks de sterke concurrentie. De Britse markt is een grote en dynamische markt met veel kansen, maar ook uitdagingen. Het is een markt met veel concurrentie en dus moeten leveranciers zich proactief opstellen om marktaandeel te winnen en te behouden. De beste kansen zijn er voor innovatieve en niche-producten.

Detailhandel: Supermarkten domineren

Het Verenigd Koninkrijk heeft een van de meest geavanceerde levensmiddelenmarkten ter wereld. De grote supermarkten zijn hierin dominant. Traditioneel zijn dat ‘The Big Four’: Tesco, Asda, Sainsbury’s en Morrisons. Maar het supermarktlandschap is aan het veranderen. Prijsvechters zoals Aldi en Lidl zijn in opkomst en ook de luxere supermarkten zoals Marks & Spencer en Waitrose doen het de laatste jaren goed.

Horeca en cateringbedrijven in het Verenigd Koninkrijk

Ook de Britse horeca en cateringsector is sterk ontwikkeld. De omzet is 81 miljoen Britse pond per jaar – bij een koers van 1,40 is dat 113,4 miljoen euro – en daarmee is de sector 3,5 keer zo groot als in Nederland.

Online verkoop levensmiddelen

Naast de traditionele verkoopkanalen, is de online verkoop van levensmiddelen de laatste jaren sterk gegroeid. Londen en omgeving loopt hierbij voorop. Deze ontwikkeling geeft mogelijkheden voor innovatieve producten en concepten. De Britse markt voor de online verkoop van levensmiddelen zal de komende jaren naar verwachting meer dan verdubbelen. De omzet bedroeg in 2013 6,5 miljoen pond (9,1 miljoen euro bij een koers van 1,40). De verwachting is dat dit in 2018 ruim 14 miljoen pond (19,6 miljoen euro) zal zijn. In ons rapport over de Britse online markt vindt u meer informatie.

Marktrapporten Britse agri-food markt

Bekijk het overzicht van de handel in agri-food producten en ons rapport over de kansen voor Nederlandse ondernemers op de Britse agri- en foodmarkt.

Wilt u meer weten over zakendoen in het VK? Neem contact met ons op

Voor meer informatie over de agri-food markt in het VK kunt u contact met ons opnemen via info@hollanduktrade.nl of direct met de landbouwmedewerkers van het economisch team. Wij helpen u graag.

Onze folder ‘Zakendoen in het Verenigd Koninkrijk: Informatie over de voedingsmiddelensector’, bevat informatie over trends en kansen op de Britse markt.

 

Hieronder ziet u welke producten Nederland naar het Verenigd Koninkrijk exporteert en waar deze terechtkomen.

 Infographic NL-UK Agrifood Trade Flows

 Infographic NL Agrifood UK Versie