Skip to content Follow us

E-commerce

De E-commerce markt in het Verenigd Koninkrijk is de grootste van Europa. De totale Britse E-commerce markt bedroeg £26.2 miljard in 2013. Consumenten kopen vooral elektronische apparatuur, kleding, schoeisel en accessoires online.

De verdeling ziet er als volgt uit:

E-Commerce grafiek

Het overgrote gedeelte van de online klanten is tussen de 25 en 44 jaar.

Verwachtingen voor groei

De voorspelling is dat de E-commerce industrie ook in de komende jaren nog sterk zal groeien. Zo voorspelt marktonderzoeker IBISWorld in zijn rapport over E-commerce voor de komende vijf jaar een jaarlijkse groei van 12,1%.

Een van de belangrijkste karakteristieken van de E-commerce industrie is dat het makkelijk is om zich op deze markt te begeven. In de komende jaren zal het aantal bedrijven in deze sector dan ook gestaag blijven stijgen. De op dit moment twee grootste spelers zijn Amazon.co.uk en Shop Direct Home Shopping.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

E-commerce in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland biedt zeker kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Maar enkele belemmeringen moeten nog wel worden overwonnen:

  • consument twijfelt vaak nog over de veiligheid  van transacties naar het buitenland;
  • twijfels over mogelijke oplichting;
  • bezorgkosten en -tijd.

Wij raden u ook aan om de wetgeving met betrekking tot het verkopen van producten op de e-commerce markt te bestuderen voordat u daadwerkelijk online begint te handelen.

Overtuig de Britse consument

Tot slot, de Britse consument is in vergelijking tot andere Europese consumenten terughoudend met het kopen van producten uit het buitenland. Enkele tips om de drempels weg te nemen:

  • website in goed zakelijk Engels opstellen;
  • het aanvragen van een Britse domeinnaam (zie o.a. Nominet);
  • gebruik maken van de Britse maatsystemen voor kleding en schoenen;
  • betalingssystemen gebruiken waar de Britse consument bekend mee is.

Meer weten over E-commerce in het Verenigd Koninkrijk, en wat de laatste ontwikkelingen zijn in deze sector? Neem dan contact op met Lieke Conijn van het Economisch Team via lieke.conijn@minbuza.nl.