Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

VK intensiveert inzet op Health and Life Sciences

In de recent gelanceerde Life Sciences Industrial Strategy laat het VK zien fors te willen inzetten op het verder ontwikkelen van de ‘Life Science and Health’ (LSH) sector; met een omvang van £ 64 miljard ook nu al een van de sterkste Britse sectoren. De Britse regering wil naast verbreding vooral die terreinen waarop het VK nu reeds toonaangevend is, zoals DNA-onderzoek, ‘precision medicine’ en klinische studies, versterken. Dit alles in zeer nauwe samenwerking tussen de LSH sector en de Britse National Health Service (NHS).

Het meest spraakmakend onderdeel van de strategie is het zeer ambitieuze voornemen om binnen 20 jaar twee of drie geheel nieuwe industrieën binnen de LSH sector te creëren middels nog vorm te geven ‘Health Advanced Research Programs’ (HARPs). Hierbij wordt gedacht aan terreinen als ‘genomics in medicine’, diagnostiek van asymptomatische chronische ziektes, de inzet van digitalisering en artificiële intelligentie voor pathologie en ‘imaging’, en ‘healthy ageing’.

Bij de lancering van de strategie is daarnaast £146 miljoen aan extra investeringen aangekondigd voor innovaties in vaccin- en medicijnproductie, de ontwikkeling van nieuwe vaccins, de ontwikkeling en uitrol van cel- en gentherapie, en het beter betrekken van het midden- en kleinbedrijf.

De Britse LSH sector is één van de grootste in Europa, zoekt om tijd en kosten te besparen in de NHS naar innovatieve technologieën, en wil een hoogwaardige export markt worden. De Nederlandse ambassade houdt daarom de kansen en ontwikkelingen voor bedrijven en kennisinstellingen uit Nederland in de gaten.

Voor vragen over de Life Sciences Industrial Strategy, de Britse Life Science and Health sector of de mogelijkheden voor u binnen deze innovatieve sector in het VK kunt u contact opnemen met Martijn Verwegen, de innovatie attaché in Londen, of Marjolein Bouwers van het NBSO in Manchester.