Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

UK bouwde in 2017 de helft van de offshore windenergie van Europa

Groot-Brittannië was goed voor meer dan de helft van de nieuwe offshore windvermogen capaciteit die in Europa werd gebouwd vorig jaar. Dit terwijl de sector in 2017 installatie-records over het hele continent verbrak.

In totaal installeerde het VK 53% van de netto 3,15GW aan geïnstalleerde capaciteit in heel Europa, en versloeg daarmee het vorige record van 2015, aldus de Europese branchevereniging WindEurope. Giles Dickson, de CEO van WindEurope, beschreef de toename van het volume van 25% vorig jaar als “behoorlijk spectaculair”. Groot-Brittannië is al jaren wereldleider op het gebied van windenergie. Het grootste offshore windpark ter wereld is London Array. Het is een enorme site van 175 turbines in de buitenmond van de Thames. De windmolenparken in de Noordzee en andere ondiepe Europese wateren worden ook in andere opzichten groter. Binnenkort worden turbines bijna net zo groot als de Shard in London, het hoogste gebouw van Europa.

Volgens Dickson zullen de kosten in de nabije toekomst verder dalen, omdat fabrikanten en windmolenontwikkelaars steeds grotere turbines zullen inzetten.

‘’Op dit moment kiezen ontwikkelaars nog voor 8 MW-9 MW turbines, naar verwachting zal dit in 2023 en 2024 stijgen naar 13MW-15MW. En we zullen daar in het volgende decennium alweer overheen gaan. Turbinefabrikanten hebben hun fysieke limieten op grootte nog niet bereikt’’.

Naar verwachting wordt 2018 opnieuw een recordjaar voor nieuwe capaciteit, grotendeels aangedreven door vertraagde windparken in de Britse wateren.Op dit moment is er een cumulatieve capaciteit van 15,78 GW aan offshore wind, waarvan wordt voorspeld dat deze 25GW zal bereiken tegen 2020. Op langere termijn zal het VK naar verwachting haar toppositie behouden, gevolgd door Duitsland, Nederland en Frankrijk.

Meer informatie is hier te lezen.

Mocht u nadere vragen hebben over de mogelijkheden in de windenergie sector hier in het VK dan kunt u contact opnemen met Tessel van Essen van het Economisch Team