Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

Statiegeld in het VK

De Britse minister van DEFRA (Department for Environment, Food & Rural Affairs) Michael Gove heeft plannen aangekondigd om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flesjes om zo het plasticgebruik in Engeland terug te dringen en recycling aan te moedigen. In het VK worden naar schatting 13 miljoen plastic flesjes gebruikt per jaar, waarvan zo’n 3 miljoen worden verbrand, op de vuilstortplaats belanden of rondzwerven. Deze aankondiging volgt in een reeks van plannen om vervuiling door plastic te bestrijden zoals het verbod op microbeads in cosmetica en het verbod op gratis plastic tasjes (wat heeft geleid tot het gebruik van 9 miljoen minder plastic tasjes).

De precieze invulling van het voorstel, zoals de hoogte van het statiegeldbedrag, is nog niet duidelijk. Wel zal het waarschijnlijk zowel verpakkingen van glas, plastic en metaal omvatten. De bedoeling is dat de industrie ervoor gaat betalen, maar daarover moet nog onderhandeld worden. Op dit moment betaalt de industrie slechts 10 % van de recyclekosten.

Schotland heeft inmiddels dergelijk beleid aangekondigd en Wales onderzoekt de mogelijkheden. Het aangekondigde plan geldt alleen voor Engeland; de hoop is dat de andere landsdelen volgen (milieuwetgeving is een decentrale verantwoordelijkheid).

In Nederland is al langer een systeem van statiegeld van kracht op bepaalde verpakkingen. Dit geldt nog niet voor bijvoorbeeld kleine plastic flesjes, maar er zijn plannen om hier vanaf 2021 wel statiegeld op in te voeren.

Mocht u vragen hebben over duurzaamheid in het VK en/of willen weten wat de ambassade voor u kan betekenen, neemt u dan contact op met Tessel van Essen van Economisch Team van de Ambassade.