Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

Sainsbury’s neemt Asda over

Deze week accepteerde Walmart van Sainsbury’s een overnamebod voor de Britse dochter Asda in ruil voor 42% van de aandelen van de nieuwe combinatie plus 3 miljard pond.

Onder de plannen wordt de nieuwe combinatie geleid door de voorzitter en CEO van Sainsbury’s en blijft Asda in Leeds met een CEO.

Beide merken zullen worden naast elkaar blijven bestaan en zowel Asda als Sainsbury’s zeggen geen plannen te hebben voor het afstoten van winkels. Analisten zijn verdeeld over het aantal winkels dat mogelijk moet worden afgestoten.

De Britse mededingingsautoriteit heeft aangekondigd de nieuwe combinatie te willen onderzoeken. Het starten van een daadwerkelijk onderzoek zou echter nog enkele weken op zich moeten laten wachten.

De CEO van Sainsbury’s gelooft dat de nieuwe combinatie zal bijdragen aan de concurrentiestrijd in de sector en consumenten meer aanbod zal geven.

Op basis van de huidige marktaandelen zal de nieuwe combinatie de grootste supermarktketen worden met een aandeel van bijna een derde van de totale markt.

De grootste vier Britse supermarktketens, Tesco, Sainsbury’s, Asda en Morrisons staan onder druk van de prijsvechters Lidl en Aldi.

Aldi en Lidl hebben de laatste tien jaar samen meer dan 1000 winkels geopend. Volgens de CEO van Sainsbury’s is er in de sector meer concurrentiestrijd en consumentenaanbod dan ooit. Daarom zou de mededingingsautoriteit volgens sommige analisten de overname waarschijnlijk dan ook niet tegenhouden.