Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

Nederland verdient 22.7 miljard met export naar het Verenigd Koninkrijk

Nieuwe cijfers van het CBS geven aan dat de toegevoegde waarde van de export naar het Verenigd Koninkrijk licht is gedaald met 0.4% naar 22.7 miljard euro in 2017, vergeleken met 2015 is dat wel 1 miljard hoger. Na Duitsland verdient Nederland het meest met de export naar het Verenigd Koninkrijk. Van de exportverdiensten wordt 87% verdiend door de export van goederen en diensten, het resterende deel wordt verdiend door wederuitvoer.

De bedrijfstakken die het meest verdienen aan de export naar het VK zijn groothandels en handelsbemiddeling (3.8 miljard), holdings- en managementadviesbureaus (1.3 miljard) en opslag dienstverlening en vervoer (1 miljard). De toegevoegde waarde in de auto- en aanhangwagenindustrie steeg met 58% ten opzichte van 2015, de verdiensten in aardolie en aardgas daalden met 33.6 procent.

De uitvoer naar het VK is belangrijk voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Ruim 3% van het Nederlandse Bruto Binnenlands Product is het resultaat van de export naar het VK. Daarnaast levert de export 218 duizend voltijdbanen op, waarvan 62 duizend banen in de zakelijke dienstverlening.

Wilt u meer weten over zakendoen met het VK neem dan gerust contact op met het Economisch Team van de Ambassade. Wilt u meer weten over de gevolgen van de Brexit, dan verwijzen we u graag naar het Brexitloket en de Brexit Impact Scan.