Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

Manchester goes Dutch

Eind juni lanceerde de gemeente Manchester Beelines, een ambitieus plan om Manchester in de komende jaren om te vormen tot de meest wandel- en fietsvriendelijke stad van het VK. Burgemeester Andy Burnham windt er geen doekjes om. Hij heeft de ambitie Manchester een van de tien meest leefbare steden ter wereld te maken, en om dat te bereiken moeten ambitieuze en radicale veranderingen worden doorgevoerd. Voor het tot stand brengen van deze fiets- en wandelrevolutie werd oud- profwielrenner Chris Boardman als speciale fietsgezand aangesteld.

In Manchester worden elk jaar zo’n 250 miljoen ritten van minder dan 1km met de auto gemaakt. Een groot deel van deze ritten dient om kinderen van en naar school te brengen. In de regio Manchester fietst maar 2% van de kinderen naar school ten opzichte van zo’n 50% in Nederland. Het streven is dat het merendeel van deze korte ritten voortaan fietsend of lopend zal worden afgelegd, in plaats van met de auto. Om dat te bereiken is een plan opgesteld voor de aanleg van 1000 mijl aan fietspaden, waarvan 75 mijl gescheiden fietspaden. Verder zullen 1400 kruispunten veiliger worden gemaakt, en worden er 25 wijken omgevormd tot ‘gefilterde’ wijken waar fietsers en voetgangers voorrang krijgen boven auto’s en waar meer publieke ruimte wordt gecreëerd om te ontspannen en te spelen. Ook wordt er gewerkt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Het Beelines plan (de bij is het symbool van Manchester) wordt voor de eerste 4 jaar gefinancierd met £160mln uit het nationale Transforming Cities Fund. Manchester kreeg in totaal £250mln uit dit fonds. Dat komt neer op £15 per inwoner – een ongekend bedrag voor het VK. Het komt behoorlijk in de buurt van het investeringsniveau van Nederland op dit gebied. Nederland dient dan ook als voorbeeld in deze plannen. Het totale budget voor het Beelines plan is £500mln en is hiermee de eerste stap van het totale investeringsplan van £1.5mld.

Voor meer informatie over fietsen en fietsbeleid in het VK kunt u contact opnemen met Tessel van Essen van het Economisch Team van de Ambassade.