Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

Economische groei in het VK zwakt af in eerste kwartaal 2018

Onlangs heeft de Office voor National Statistics (ONS) de voorlopige economische cijfers in het VK over het eerste kwartaal van 2018 gepresenteerd. De economische groei in het eerste kwartaal van 2018 t.o.v. het eerste kwartaal van 2017 bedroeg 1,2%, het laagste groeicijfer sinds 2012. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2017 bedroeg de groei slechts 0,1%, de laagste groei in vijf jaar. Economisch analisten noemen de afremmende groei in de Eurozone en de Brexit als mogelijke oorzaken.

De productiegroei in de maakindustrie viel terug naar 0,2% t.o.v. het vorige kwartaal en is daarmee aanmerkelijk lager dan de groei in de voorgaande kwartalen. In de Britse bouw liep de productie terug met 3,3%, vergeleken met het vorige kwartaal. In de dienstensector maakten de consumentengerichte diensten een diepe val in het eerste kwartaal van 2018, resulterend in negatieve groei t.o.v. laatste kwartaal van 2017.

De werkloosheid in het VK is gedaald naar 4,2% gemiddeld genomen over de maanden december 2017 tot en met februari 2018, de laagste werkloosheid sinds 1975. Desondanks blijven consumenten pessimistisch: het consumentenvertrouwen daalde verder in april en was daarmee voor de 28e maand op rij negatief.

Op basis van de nieuwe cijfers achten analisten de kans klein dat de Bank of England in mei opnieuw met een renteverhoging komt. De Britse Pound Sterling maakte een kleine val op vrijdag toen de cijfers over het eerste kwartaal bekend werden. Op lange termijn zorgt de dalende pond ervoor dat de import voor het VK duurder wordt.

Voor meer informatie over de economie in het VK of als u vragen heeft over zakendoen met het VK kunt u altijd contact opnemen met het Economisch Team van de Ambassade