Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

De Volvo Ocean Race werkt actief aan duurzaamheid in Cardiff

De Volvo Ocean Race 2018 (VOR 2018) maakte de afgelopen week haar twee-na-laatste tussenstop in Cardiff, Wales. De race startte in oktober in Alicante en voerde via alle continenten en negen tussenstops naar Cardiff. De volgende stop is in het Zweedse Gotenburg en de finish in Den Haag, waar de zeilers eind juni worden verwacht. Nanja Piek en Tessel van Essen van het Economisch Team waren op uitnodiging van Team AkzoNobel in Cardiff om te leren over het duurzaamheids programma dat aan VOR 2018 is verbonden.

De organisatie van de VOR 2018 heeft duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel. Zo helpen de boten bij het verzamelen van nieuwe data over plastic in afgelegen delen van ’s werelds oceanen waar nog weinig over bekend is. Het Nederlandse team AkzoNobel en Team ’Turn the Tide on Plastic’ verzamelen ook waardevolle monsters van microplastics die bij Geomar in het Duitse Kiel worden geanalyseerd.

Verder worden de racing villages zo groen mogelijk gemanaged door bijvoorbeeld zo min mogelijk afval te genereren en drinkwater punten aan te bieden waar bezoekers hun flesjes kunnen bijvullen. Het gebruik van eenmalig bruikbare plastics kan echter niet helemaal voorkomen worden. In Cardiff werd daarom samenwerking gezocht met een lokale afvalverwerker,  RPC bpi,  om lokaal zachte plastics te verwerken (en niet nog heel ver te hoeven vervoeren). Tijdens de stopovers worden ook Ocean Summits georganiseerd waar het bedrijfsleven, de sportwereld, onderzoeksinstellingen en overheden spreken over innovatieve oplossingen voor het plasticprobleem.

Voor meer informatie over ontwikkelingen en eventuele kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven,  op het gebied van duurzaamheid, afval en recycling in het VK kunt u contact opnemen met Tessel van Essen van het Economisch Team van de Ambassade.