Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

Cycling4Everyone workshop in Stirling

Van 28-30 november hield de Ambassade in samenwerking met de Dutch Cycling Embassy een fietsworkshop in Stirling (Schotland). Het doel was fietskennis en ervaring te delen om Stirling te helpen met hun ‘active travel’ plannen voor de gemeente. Dit is de derde workshop uit een serie van drie. Eerdere workshops werden gehouden in Londen en Cambridge, steden die al veel verder zijn met hun fietsverbeterplannen.

Nederlandse experts Erik Tetteroo (APPM), Johan Diepens (Mobycon) en José Oudijk (Dutch Cycling Embassy) deelden hun kennis en ervaring over planning, governance, behaviour change, cycling to school met lokale bestuurders, beleidsmakers en een groot aantal relevante stichtingen en mobiliteitsmedewerkers van grote bedrijven en de universiteit. Aan de vooravond werd de documentaire ‘Why We Cycle’ getoond over fietsen in Nederland gevolgd door een discussie met een van de makers, Gert-Jan Hulster. De documentaire geeft een mooi beeld van de Nederlandse fietscultuur, een droombeeld voor veel Britten.

De tweedaagse workshop leverde concrete suggesties en adviezen op voor het verbeteren van fietsinfrastructuur en  de fietscultuur in en om Stirling, waar de meeste mensen nog gebruik maken van auto’s. Schotland kent een erg hoog obesitas cijfers en wil ook graag mensen meer uit de auto krijgen om de luchtkwaliteit te verbeteren en bereikbaarheid te verbeteren. Fietsen wordt door veel mensen in Engeland en Schotland gezien als gevaarlijk en iets voor sportievelingen. Deze workshops gaven concrete input om verder te werken aan het active travel plan.