Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

Britse overheid ziet af van financiering Swansea Bay Tidal Project

Ondanks de nadrukkelijke steun van de Welshe regering heeft de Britse regering in Londen besloten geen financiering te verlenen aan de eerste Tidal Power Lagoon in Swansea, Wales. Eerder werd al bekend gemaakt dat het project was vertraagd. Daarna groeide de druk op de Britse overheid om een beslissing te maken over de bekostiging van het project.

Het project betreft een centrale die getijdenenergie opwekt met turbines die zich tussen de zee en een kunstmatig gecreëerd meer bevinden. De lagune zou met 16 turbines een vermogen van 320MW hebben gehad en zou 14 uur per dag stroom opwekken. Dit zou ieder jaar, 120 jaar lang, minimaal 530GWh opleveren, waarmee jaarlijks zo’n 155 000 huizen volledig van energie kunnen worden voorzien. De centrale had in de wereld de eerste in zijn soort moeten worden die energie opwekt met turbines die zich tussen de zee en een kunstmatig gecreëerd meer bevinden. Het zou de eerste zijn in een reeks van vijf projecten voor duurzame energie in het VK.

Tidal Lagoon Power had haar initiële eis van een gegarandeerde stroomprijs al teruggebracht van 90 naar 30 jaar. Greg Clark, de Britse minister voor Bedrijven en Energie, stelde echter alsnog dat de subsidie van £1.3 miljard te kostbaar zou zijn. Zo voorspelt hij dat de stroom van de centrale komende 30 jaar tot wel 3 keer zo duur zal zijn als energie afkomstig van offshore wind of nieuwe kernenergie. Daarbij meldde een woordvoerder van het ministerie dat het project twee keer zo duur is als de (onlangs goedgekeurde) geplande kerncentrale in Hinkley, maar dat het aandeel duurzame energie sinds 2010 wel is verviervoudigd.

De Welshe regering was unaniem groot voorstander van het project, en stond garant voor £200 miljoen zodat het project minder subsidie van de centrale overheid nodig zou hebben. Er is de Welshe regering veel aan gelegen dat dit project van de grond komt. Het project kan namelijk duizenden banen opleveren voor de regio, die traditioneel een hoge werkloosheid kent. Ook had het project de ambitie een proefproject te zijn voor nog vijf andere getijdenlagunes. De totstandkoming van deze getijdencentrales zou ook een (gedeeltelijke) oplossing moeten bieden voor mogelijke energieproductietekorten die de komende decennia dreigen te ontstaan; een aantal kerncentrales moeten vanwege hun leeftijd worden ontmanteld. Aanhangers van het project zoeken nu naar een andere manier om het project door te laten gaan, zonder financiële steun van de Britse overheid.

Voor meer informatie over Swansea Bay Tidal Project of de Britse sector voor duurzame energie in het algemeen, neem gerust en vrijblijvend contact op met Tessel van Essen.