Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

Britse overheid kondigt nieuwe biedingsronde Wind-op-Zee parken aan

De Britse minister voor energie Claire Perry heeft een eerste nieuwe biedingsronde (Contract for Difference of CfD) voor offshore windparken aangekondigd voor mei 2019. Na deze ronde wordt er elke twee jaar een nieuwe ronde georganiseerd is de verwachting.

Op dit moment is het VK de grootste producent van offshore wind ter wereld met 50% schone energie, waarvan 6% offshore wind en het heeft de ambitie wereldleider te blijven op dit gebied. Op dit moment draait er 7 GW en er staat nu reeds  7GW in de planning. De strike price is gehalveerd tot £57,50 p/MWh.

De regering  trekt voor de totale rondes £557mln uit.   Afhankelijk van de strikeprice hoopt men er in de jaren 2020 en verder elk jaar daarna zo’n 1 à 2 GW offshore wind bij te laten komen. De ambitie is om in 2030 tenminste 30 GW aan wind energie te produceren.

Deze lange termijn planning komt tegemoet aan de al lang bestaande vraag van de industrie voor een lange termijn planning van overheidswege, om investeringen mogelijk te maken. De verwachting van de overheid is dat de sector met deze zekerheden ook haar plannen voor investeringen in de (Britse) supply chain gaat realiseren. Zonder twijfel brengt dat ook weer veel kansen voor Nederlandse bedrijven.

Wil je meer weten over de duurzame energiesector? Neem gerust en vrijblijvend contact op met Tessel van Essen van het Economisch Team.