Skip to content Follow us
Terug naar overzicht;

BAM legt de fundering voor nieuw Brits windmolenpark

Het nieuwe offshore-windpark bij Blyth krijgt gestalte nu de eerste turbine opgebouwd kan worden. Ontwikkelaar EDF Energy Renewables wil nog eens vier turbines bouwen die tezamen 34.000 huishoudens van duurzame energie kunnen voorzien.

Aan het project kleeft ook een duidelijk Nederlands tintje. De Britse tak van de Koninklijke BAM Groep produceert en levert namelijk de afzinkbare windturbinefundaties waarop de turbines uiteindelijk zullen rusten. Het betonnen caisson van de fundatie – in het Engels ook wel gravity-based foundation (GBF) genoemd – kan later afgezonken worden zodat er een stabiele constructie ontstaat.

Deze innovatieve Nederlands productietechniek wordt voor het eerst ooit toegepast in Blyth. De fundaties worden lokaal geproduceerd en drijven dan naar de windparklocatie uit de kust. Dit project wordt in samenwerking met de Offshore Renewable Energy Catapult uitgevoerd. De ORE Catapult is the UK’s flagship technology innovation and research centre for advancing wind, wave and tidal energy. 

Meer informatie over het project en de techniek van BAM kan hier gevonden worden. Bedrijven op zoek naar meer informatie en/of kansen in de duurzame energie-industrie in het VK kunnen ook contact opnemen met attaché Tessel van Essen.